За нормално развитие на плода – амниоцентеза

July 14, 2018, 14:31  


Здравето на бременната жена и нейното дете е основна грижа на лекаря. За някои болести, които са наследствени могат да се направят ранни изследвания с цел да се предотвратят. Амниоцентозата е едно от изследванията, целта на което е да се открият хромозомни отклонения на плода, ако такива има. Това е биохимично изследване на околоплодната течност. При вземане на пробата има и излющени клетки от плода, които се използват за анализ наличие или отсъствие на генни мутации.

Прилагането на тази процедура стана възможна с помощта на ултразвуковото изследване. Преди да се направи амниоцентоза на бъдещата майка се прави преглед чрез ултра звук за да се установи местоположението на плода, обема на околоплодните води. При вземане на пробата се прави непрекъснато наблюдаване на цялата процедура.

Самата процедура не е болезнена и се прави без обезболяващи. Някои жени може да пожелаят обезболяващо средство, ако прага на търпимост на болка при тях е много нисък. По информация на бременни, преминали амниоцентоза, процедурата е кратка и не е болезнена. Предизвиква неприятни усещания, но продължителността им е кратка.

Взетата проба се изпраща в лаборатория за изследване. На пациентката се обяснява евентуално какви промени може да почувства и какъв режим да спазва, ако е необходимо. При забелязване на някакви промени след процедурата, бременната жена трябва да се обърне към лекуващия гинеколог.

Правенето на амниоцентоза е възможно през целия период на бременност. Най-добре е когато плода е по-малък, а околоплодните води са в по-голямо количество. Така вземането на проба е по-лесно и безопасно. В ранен стадий се налага да прави тази процедура при наличие на редица фактори – наследствени болести у родителите, жената е над 40 години, родено вече бебе с наследствена болест, наличие на лабораторни показатели, изискващи изследване на околоплодните води.

По преценка на лекаря може да се назначи амниоцентоза на бременната. Такива обстоятелства са, например, подозрение за аномалии на плода, състояние на белите му дробове или някаква вътреутробна инфекция.

Противопоказания за тази процедура почти няма, но се имат предвид за безопасност на бъдещата майка и нейния плод. Едно от тези противопоказания е опасност от аборт и отделяне на плацента или обостряне на хронични инфекции.

  • No Related Post

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!