Положителният ефект на пробиотиците

May 15, 2019, 05:16  


Микроорганизмите, които са част от пробиотиците, не са патогенни, нетоксични, съдържат се в достатъчни количества, остават жизнеспособни при преминаване през стомашно-чревния тракт и по време на съхранение. Те осигуряват благоприятен ефект върху чревната микрофлора, модифицирайки нейния състав и метаболитна активност.

Установено е, че антимикробната активност на млечната киселина се осигурява от синергизъм на комбинация от млечна, оцетна и пропионова киселини, осигурявайки инхибиране на растежа на Salmonella, Escherichia, Clostridia и някои други видове. Притежавайки различни биологични свойства, пробиотиците участват активно в метаболитните и регулаторни процеси на макроорганизма. Препаратите с пробиотичен механизъм на действие са най-ефективни при чревна дисбактериоза.

Употребата на био препарати, съдържащи живи полезни бактерии в комбинация със стандартна терапия за ротавирусна инфекция, стомашна язва, колит, атибиотично асоциирана диария, алкохолно и вирусно увреждане на черния дроб, синдром на хронична умора (тревожност, стрес) допринася за по-бързо възстановяване на организма. Намаляват стомашно-чревните нарушения, подобряват чернодробната функция и осигуряват по-изразени положителни промени в микробиоценозата на дебелото черво, както и нарастване броя и активността на полезната микрофлора.

Намалява се активността на патогенната флора и се нормализира биобаланса. Биологичните препарати се използват успешно в хирургията за профилактика и лечение на инфекции на различни места, изгаряния, панкреатит, перитонит и сепсис. Прилагат се с антибиотици и самостоятелно.

Значително предимство на пробиотици, пребиотици и синбиотици е липсата на странични ефекти, което ги определя като перспективни. Тяхната изразена антагонистична активност срещу широк спектър от патогенни и условно патогенни бактерии ги прави широко приложими.

При продължителна употреба на пробиотици с висока доза може да се наблюдава отрицателен ефект върху имунната система. Това налага консултация с лекуващия лекар, за да се определи не само вида на пробиотика, но и неговата доза и продължителност на прием.

Пробиотиците, влизащи в червата, не само нормализират състава и функцията на микрофлората, но и влияят върху физиологичните, биохимичните и имунните реакции на човешкото тяло, като ги нормализират. Те са разделени на еднокомпонентни, многокомпонентни, комбинирани. Еднокомпонентните био препарати включват един специфичен щам на микроорганизъм – представител на задължителната чревна микрофлора. Комбинираните био препарати включват няколко щама задължителна микрофлора, които са в симбиотични взаимоотношения, както и допълнителни вещества.

  • No Related Post

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!