Защо е необходим домоуправител

May 21, 2018, 07:31  


За мен проблемите на голямата жилищна сграда са чужди – живея в еднофамилна къща. Имам обаче приятели, от които научавам така да се каже интересни неща. Например, колко им е трудно да си изберат домоуправител в кооперацията. Любопитството ми надделя и започнах да задавам различни въпроси.

От различните отговори си направих моите изводи. Домоуправител е трудно да се избере както за кооперацията, така и за входа, защото той има големи отговорности. За да се справи с всичко е необходимо много време. С една дума казано човек трябва да отделя от личното си време за решаване на общи въпроси и то без заплащане или някакви дребни суми по решение на общото събрание. Разбира се, аз казах, че съвсем основателно никой не желае да носи товар за всички собственици. Тогава им предложих да ползват услугите на платен домоуправител и няма да има никакви проблеми.

Не трябва да се забравя, че в жилищните кооперации има много обща собственост – щрангове за студена и топла вода, за отоплителна система, стълбище, двор, асансьор. За всичко това някой трябва да поеме отговорност, за да има нормални условия за живот. Домоуправителят е длъжен да плаща общите сметки за ток, вода, за почистване на стълбище и двор, за поддръжка на асансьор. Ако беше само плащането все пак може да се справи някой, но за да се плати са необходими средства, събрани от всички собственици. Тук вече нещата загрубяват – всеки иска да ползва общото, но да не плаща. Голям проблем е събирането на суми за разплащане на сметки, а когато стане въпрос за някакъв ремонт, тогава настъпва ад за домоуправителя.

Предложенията са едва ли не да се направи ремонт на всичко, което има нужда, пък за пари да не се говори. Разбира се, има отговорни собственици, които редовно си внасят месечните вноски, но има и такива за да дадат някакви суми правят скандал, който дълго се помни.

Хубаво е, че на пазара на труда се появи професия професионален домоуправител. С ползването на тази услуга се решават по-лесно въпросите, свързани с общата собственост в големите жилищни сгради. В интернет може да намерите достатъчно информация, за да се уверите в предимствата на професионалното управление на общата собственост.

  • No Related Post

Оставете коментар

Изкажете мнението си...
Ако желаете снимка, вземете си от Граватар!